Nadszedł ciężki czas dla nas wszystkich, a że głównym tematem mojego bloga są posiłki, postanowiłam napisać dla Was parę słów. Wszyscy już wiemy, że teraz zostajemy w domu, większość czytających mnie to mamy z dziećmi. My aktualnie jesteśmy w piątkę, czyli mama, tata i trójka maluchów. Każdy z nas powinien odżywiać się zdrowo, ale mając na uwadze poprawne wykorzystywanie zakupionych produktów. Opowiem jak to wygląda u nas, o moich zapasach i gotowaniu.
Zaopatrzyliśmy się w produkty suche typu kasze, fasole, makarony, groch, soczewica itp. Do tego różne puszki, np. ciecierzyca, kukurydza, groszek, pomidory, koncentrat pomidorowy itd. Plus dodatki mąka, ryba w puszce, cukier, suszone owoce. W zamrażalniku kilka gotowych obiadów, to zawsze staram się mieć, są pulpety rybne, kotlety mielone, pierogi, jak również mielone mięso, pałki z kurczaka czy piersi z kurczaka. Zamrażalnika nie mam dużego, ale naliczyłam, że z tego wyjmę lub zrobię 13 obiadów. Z rzeczy wymienionych wyżej też będzie na pewno drugie tyle. Pomysły na bieżąco będę podrzucać na Instagramie, bo teraz tam mnie najwięcej. W lodówce za wiele nie mam, żeby się nie psuło. Mam produkty głównie śniadaniowe, jogurty, mleko, sery. Mięso za długo nie wytrzyma, więc nie kupiłam na zapas. Planujemy zacząć też robić sami chleb, a wyjścia ograniczyć do jednych zakupów w tygodniu. Jak się uda to rzadziej, pamiętajcie o tym jak ważne jest teraz niewychodzenie z domu. My nie chodzimy na spacery, a tym bardziej na żadne place zabaw. Choć pogoda w najbliższym czasie będzie dopisywać, zostań w domu. Przerażają mnie aktualne liczby w innych krajach i nie dopuśćmy, żeby to stało się w Polsce. Stan na dzień 20.03.2020
Włochy: zakażeń 47021, zmarłych 4032
Hiszpania: zakażeń 20412, zmarłych 1044
Niemcy: zakażeń 19848, zmarłych 59
Polska: zakażeń 411, zmarłych 5
To teraz po kolei, u nas głównymi posiłkami są śniadania i obiady. W obecnej sytuacji jest to obiad dwudaniowy, więc zupa musi być. Do tego dochodzą drugie śniadania, są to posiłki na szybko, czasem tylko owoce, czasem z jogurtem lub np. kisiel. I na koniec kolacja, ale tu bywa różnie. Zdarza nam się jeść późno drugie danie i czasem kolacji po prostu nie ma 😉
Śniadania
Pomysły na śniadania są w moim planerze, z którego codziennie korzystam. Wysyłam go co miesiąc dla zapisanych na newsletter, więc jeśli chciałabyś go otrzymać, to zapisz się 🙂
To są tylko pomysły bez przepisów, Ci którzy mnie znają, wiedzą, że nie lubię korzystać z takich. Większość da się zrobić z dostępnych w każdym domu składników i można je dowolnie modyfikować. Jeśli nie korzystasz z planera, poniżej wklejam linki do naprawdę wielu pomysłów
drugie śniadania dla niemowlaka
Zupy
Podstawą większości moich zup jest rosół, gotuję 2-3 godziny mięso, przeważnie z kury plus czasem dorzucę wołowinę i dużo warzyw. Dodaję ziele angielskie, liść laurowy, cebulę, czosnek, pieprz. Po ugotowaniu gorący wywar zawsze wlewam do dwóch słoików i zamykam. Słoik powinien się na gorąco „zamknąć” i w takiej postaci w lodówce postoi ok tygodnia. Z tego, co zostaje jemy pierwszego dnia np. rosół, drugiego dnia pomidorówkę. W tym tygodniu zrobiłam jeszcze krem z marchewki i pietruszki z rosołu z dodatkiem czerwonej soczewicy oraz krem z ziemniaków i szpinaku z mlekiem.
Pamiętaj, żeby w tym dla nas ciężkim okresie wykorzystywać to, co masz w domu. Zupę można zrobić z wielu składników, jak również np. jednoskładnikową. Na pewno kupiłaś też różne suche kasze i fasole, które również będą świetnym dodatkiem do zup, a przy tym nabierze więcej wartości. Nie bój się eksperymentować i wykorzystywać to, co masz w domu 🙂
Ostatnio pierwszy raz zrobiłam domowy makaron, nie wiedziałam, że to takie proste 😉
Drugie danie
Pomysłów na drugie dania jest mnóstwo, kilka jest w moim Obiadowniku (dostaniesz za zapis na newsletter). Chciałam Ci tylko tutaj podpowiedzieć, jak wykorzystywać produkty, które posiadasz. Patrz na daty ważności, zacznij od rzeczy które masz w lodówce, zwłaszcza świeże mięso. Zużyj lub zamroź. Staraj się nic nie wyrzucać, bo nie wiadomo, co będzie dalej i ile jeszcze żywności może być nam potrzebne. Poniżej przykład jak wykorzystać mięso z rosołu, żeby się nie zmarnowało.
Nie musisz codziennie gotować z mięsa, pamiętaj jak ważne są ryby. Ja mam zapas w zamrażalniku pulpetów rybnych, których kiedyś upiekłam bardzo dużo oraz zwykłe filety do przygotowania nowej potrawy. Do tego pamiętaj, że strączki też są ważne w diecie i świetnie zastępują mięso, a na pewno tego też masz sporo. Ja zakupiłam dużo takich produktów. Dziś na obiad zrobiłam fasolkę po bretońsku (trzeba dzień wcześniej namoczyć). Gotujesz fasolkę, dodajesz koncentrat pomidorowy, do tego trochę podsmażonej kiełbaski i gotowe 🙂 To tak na szybko, tutaj również możesz wykorzystać wiele produktów, które masz.
Wiem, wiem, że spodziewałaś się tutaj przepisów na banalne posiłki, a ja się tak rozpisałam 😉 Ale tak właśnie wygląda moje planowanie i nasze zapasy. Jeśli doczytałaś do końca to zdradzę Ci, że na dniach wrzucam 8-dniowy jadłospis bliźniaczek i tam będzie mnóstwo pomysłów na posiłki 😀
A to jedno z moich ulubionych dań, kaszotto, które można zrobić na tysiące sposobów.
Na koniec jeszcze wrzucam pomysły na kolacje
Przypominam, jeśli chcesz wiedzieć więcej, co gotuję, co robię z dziećmi, jak spędzamy czas w domu (nie wychodzimy wcale) to zapraszam na Instagram 🙂