Dziś mam dla Was listę na ile sposobów można podać jajka, od kiedy podawać je dziecku oraz ile można ich jeść.
Pytania jakie się najczęściej pojawiają, to od kiedy jajka i ile może jeść dziecko
- Jajka możemy wprowadzać do diety dziecka od początku rozszerzania diety, czyli najlepiej po 6 miesiącu życia. Można wprowadzać całe jajko, w postaci bardziej na twardo niż na miękko.
- Nie ma jednoznacznej odpowiedzi ile jajek może jeść dziecko. Mówi się o kilku w ciągu tygodnia. Jak ze wszystkim należy zachować umiar. U nas jajka pojawiają się w rożnej postaci jak widać na obrazku. Ale jest tak że w jednym tygodniu jemy je często, a w drugim np. mniej.
Instytutu Żywności i Żywienia w „Normach żywienia dla populacji Polski” podaje:
„Można przyjąć, że ludzie zdrowi, bez zwiększonego poziomu cholesterolu w surowicy krwi, mogą spożywać do 7 jaj tygodniowo.”
Oraz:
„Jaja można jeść kilka razy w tygodniu – są skoncentrowanym źródłem składników odżywczych, m.in. białka, witamin, składników mineralnych, lecytyny i kwasów tłuszczowych.”
Nigdzie nie jest podane ile jajek dla dziecka, ale w wielu miejscach spotkałam się z opinią dietetyków z liczbą 3-4 tygodniowo.
Instytut Żywności i Żywienia podaje również bardzo istotne informacje:
„Posiłki powinny składać się z jak najbardziej różnorodnych, jak najmniej przetworzonych składników, obejmujących wszystkie najważniejsze grupy produktów spożywczych: pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, ryby, chude mięso, nasiona roślin strączkowych, jaja. Im bardziej urozmaicona dieta, tym większa możliwość zapewnienia organizmowi niezbędnej ilości węglowodanów, tłuszczu, białka, witamin, minerałów, błonnika pokarmowego, probiotyków i prebiotyków oraz wielu substancji aktywnych. Różnorodność produktów, atrakcyjne wizualnie posiłki oraz różne formy przygotowania dań zwiększają przyjemność ze spożywania posiłków i stymulują obniżony apetyt.”
Jaja są bardzo wartościowym produktem spożywczym. Zawierają wszystkie ważne składniki mineralne. Jajko jest bogatym źródłem białka, wielu witamin (A, B, D i E) oraz minerałów (żelazo, wapń, potas, fosfor, magnez, chlor, miedź czy cynk).
Zapraszam Was na nasz instagram, gdzie codziennie jest nowa dawka pomysłów na posiłki 🙂