X

Jajka w diecie dziecka

Dziś mam dla Was listę na ile sposobów można podać jajka, od kiedy podawać je dziecku oraz ile można ich jeść.

Pytania jakie się najczęściej pojawiają, to od kiedy jajka i ile może jeść dziecko

  1. Jajka możemy wprowadzać do diety dziecka od początku rozszerzania diety, czyli najlepiej po 6 miesiącu życia. Można wprowadzać całe jajko, w postaci bardziej na twardo niż na miękko.
  2. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi ile jajek może jeść dziecko. Mówi się o kilku w ciągu tygodnia. Jak ze wszystkim należy zachować umiar. U nas jajka pojawiają się w rożnej postaci jak widać na obrazku. Ale jest tak że w jednym tygodniu jemy je często, a w drugim np. mniej.

Instytutu Żywności i Żywienia w „Normach żywienia dla populacji Polski” podaje:

„Można przyjąć, że ludzie zdrowi, bez zwiększonego poziomu cholesterolu w surowicy krwi, mogą spożywać do 7 jaj tygodniowo.”

Oraz:

„Jaja można jeść kilka razy w tygodniu – są skoncentrowanym źródłem składników odżywczych, m.in. białka, witamin, składników mineralnych, lecytyny i kwasów tłuszczowych.”

Nigdzie nie jest podane ile jajek dla dziecka, ale w wielu miejscach spotkałam się z opinią dietetyków z liczbą 3-4 tygodniowo.

Instytut Żywności i Żywienia podaje również bardzo istotne informacje:

„Posiłki powinny składać się z jak najbardziej różnorodnych, jak najmniej przetworzonych składników, obejmujących wszystkie najważniejsze grupy produktów spożywczych: pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i jego przetwory, ryby, chude mięso, nasiona roślin strączkowych, jaja. Im bardziej urozmaicona dieta, tym większa możliwość zapewnienia organizmowi niezbędnej ilości węglowodanów, tłuszczu, białka, witamin, minerałów, błonnika pokarmowego, probiotyków i prebiotyków oraz wielu substancji aktywnych. Różnorodność produktów, atrakcyjne wizualnie posiłki oraz różne formy przygotowania dań zwiększają przyjemność ze spożywania posiłków i stymulują obniżony apetyt.”

Jaja są bardzo wartościowym produktem spożywczym. Zawierają wszystkie ważne składniki mineralne. Jajko jest bogatym źródłem białka, wielu witamin (A, B, D i E) oraz minerałów (żelazo, wapń, potas, fosfor, magnez, chlor, miedź czy cynk).

 

Zapraszam Was na nasz instagram, gdzie codziennie jest nowa dawka pomysłów na posiłki 🙂

 

 

Related Post

Ta strona wykorzystuje cookies.