W mojej biblioteczce pojawiła się nowa książka. Główną zaletą jest to, że została wydana w 2017 roku, czyli chwilę temu. Jak wszyscy wiemy, żywienie dzieci zmieniło się na przestrzeni lat.
W tej książce cztery mamy dietetyczki opisują dylematy w kuchni.
Rozdział pierwszy przedstawia, które substancje są ważne w odżywianiu, a czego należy unikać. Dietetyczki pomagają ułożyć dobrze skomponowane menu dla dziecka. Przedstawiają najważniejsze składniki odżywcze w diecie i na co powinniśmy zwracać uwagę.
W dalszej części dylematy na temat karmienia piersią, rozszerzania diety i nawet mój ulubiony wątek o BLW 😉 Autorki przekazują wiedzę, nie skłaniają w żadnym kierunku, przedstawiają różne sposoby. Wszystko opisane w przystępny sposób dla młodej mamy.
Szczególnie spodobał mi się rozdział „W obliczu trudności”, gdzie autorki przekazują wiedzę jak np. wspierać odporność i radzić sobie w różnych stresujących sytuacjach.
Pomagają jak radzić sobie z dzieckiem, które nie chce jeść. Co w takiej sytuacji jest pomocne, a co może zaszkodzić.
Świetne są też rady na temat śmieciowego jedzenia, czego należy unikać w diecie dzieci. Utwierdzają w tym co jest bardzo ważne, żeby zdrowo się odżywiać.
Na końcu znajdziecie rozdział o ciekawych produktach, które warto wdrożyć do swojej diety. Autorki podają kilka jadłospisów dla dzieci rocznych i przedszkolnych.
A na zakończenie 30 przepisów na smaczne potrawy.
Książka „Dylematy mamy i taty” to 181 stron świetnych porad o żywieniu dzieci w różnym wieku.