X

Pierwsze mrożonki

Na początek poszły owoce  truskawki, maliny i borówki. Dokładnie umyte i wysuszone. Owoce i inne rzeczy staram się mrozić na talerzu. Rozkładam osobno każde. Jak się zamrożą przekładam do woreczka, wtedy nie będą posklejane i zimą mogę wyjmować pojedynczo.

Dużo warzyw również można mrozić, dla mnie jest to najlepszy sposób na zachowanie świeżości, aczkolwiek zaraz zabraknie mi miejsca.

Kabaczek obrany ze skórki, przecięty na ćwiartki i wyjęty środek z pestkami.

Marchewka, pietruszka, buraki – umyte, obrane i przekrojone na wygodne kawałki dla dziecka.

Wszystkie warzywa dobrze jest lekko przegotować, ja wrzucałam do wrzątku na 3 minuty. Wtedy zachowują swój smak i aromat a także pozbywamy ich zanieczyszczeń.

Zostało mi jeszcze dużo natki pietruszki, umytą i posiekaną zapakowałam na tace do kostek do lodów z dodatkiem odrobiny wody. Po zamrożeniu takie kostki przerzuciłam do woreczka. Będzie idealny dodatek do zimowych zup i zastrzyk witaminy C.

Related Post

Ta strona wykorzystuje cookies.