Mam nową dostawę warzyw od babci z ogródka.
Dziś robię barszcz czerwony na wywarze warzywnym. Pierwszą rzeczą jest ugotowanie buraków, około pół godziny. Ja je pokroiłam w słupki, żeby móc je później wykorzystać do jedzenia.
Następnie gotuję bulion warzywny na bazie marchwi, selera, naci selera, pora, pietruszki.
Buraki odcedzam i wrzucam do ugotowanego wywaru. Całość gotuje ok godzinę, później przelewam przez sito. Część buraków wybieram do zamrożenia w całości. Do powstałej zupy wrzucam trochę ugotowanej marchwi, pietruszki i buraków oraz posiekanej natki pietruszki i blenduję. Nie za dużo, chciałam tylko, żeby zupa nie była zbyt wodnista. Swoją zupę przelałam do woreczków i pojemników do mrożenia mleka, które pozostały mi jeszcze. Mam 7 kolejnych zupek na zimę. Można dodać do niej makaron lub ziemniaki.